Mitt val: Yrke och arbetsliv; 3 veckor, 3 inriktningar och 1 vinnare.

Hej nya och gamla läsare, detta inlägg är en bloggpresentation över 2 uppgifter som vi har fått att göra.  Det handlar om att komma underfund med vilken inriktning man vill studera inom 3 veckor. Under dessa tre veckor har vi varit på studiebesök, haft olika föreläsningar, frågat branschfolk om jobb, personalpolitik , arbetsmöjligheter, rekryteringsbehov mm. Syftet med uppgiften är att hitta sin inriktning som man skall inrikta sig på. Alla kommer att läsa att basblock inom växtlära, maskinlära men även beskärning utav träd sedan på det 40 veckors långa utbildning på Hvilan. Sedan finns det specialinriktningar inom

    • Odling; både inom växthus och på friland
    • Skötsel och förvaltning; inom parker och kyrkogårdar
    • Stensättning; alla hårda ytor som behöver få stenar på leran samt snickerier

”Uppgiften gick ut på att boka studiebesök, leta information på nätet, ringa olika personer och intervjua eller mejlar de företag man är intresserad av för att komma till insikt med vilken inriktning man vill helst studera inom. Det sista uppgiften om man hann och ville starta eget börja spåna på en idé och börja bolla med det”

Så vilka ställen har vi varit på studiebesök?

  • Joäng Mark & Trädgård AB – Stensättningsföretag
  • Svenska kyrkogårdsförvaltningen i Malmö
  • Stångby plantskola

joang

Pontus som äger företaget Joäng Mark & Trädgård AB tillsammans med sin fru kom ut till oss och föreläste om sin företag och hur verkligheten ser ut i hans företag. Vi fick även chansen att åka ut till hans team och se hur dem jobbar i november. Dagen bjöd på strålande solsken men kylig vinterkall väder. Det perfekt väder att börja vårt första studiebesök och känna på hur det är att jobba i väder och vind. Vi fick även chansen till att ställa frågor utifrån de inriktning man var intresserad utav. Hans team hade hand om en privat bostadsrättsförening innergård i Trelleborg dagen i ära.

kfedited

Svenska Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö

Kontrasten till studiebesöket på Joäng Mark & Trädgård AB var på Östra Kyrkogården i Malmö. Det började småregna precis när vi kom dit och det regnade smått under hela tiden vi stod ute och hade studiebesök. Det enda positiva var att det inte blåste som sjutton när vi stod ute. Malmö är känd för att blåsten brukar göra hösten och vintern mindre njutbara. Det var en nyttig lektion att det inte finns dåliga väder bara dåliga kläder. Vi fick en presentation över deras fina minneslund som hade en rund men stor häck utav bok. Där stod vi längst tid för det var så mycket som skall insupas i hur dem jobbar med växter/träd i minneslund samt ”begravning” i minneslunden. Därefter gick vi till den muslimska delen utav kyrkogården, där är det så att den avlidna måste i jord inom 72h efter att själen har lämnat jordelivet. Där kunde man se hur man har anamnat svenska sedvänjor vid begravning. Vi frågade hur man gjorde med jorden under vintersäsongen där det behövs att man gräver gropen inför en kista. Därefter fick vi gå och titta och se hur stor deras komposthögar var med tanke på hur stort kyrkogården var. Den är 60 hektar stor och jag skulle säga att vi hann bara gå i den en bråkdel under en timmes tid. Ju längre tiden gick desto mer blötare blev man, jag själv var inte beredd på vädrets makter men jag klarade mig enbart på en mild förkylning som varade i ett par dagar. Maximillian som var vår guide visade även personalutrymmena, maskinhallarna och vi fick prova att hålla i en batteridriven samt diesel/bensindriven trimmer.

stangby1

På Stångby Plantskola som är en återförsäljare till företag och kommuner samt för branschfolk hade dem mestadels trädodling men även buskar och perenner. Där fick vi en insikt i deras vardag, hur arbetsmarknaden ser ut men även hur dem jobbar med personalpolitik. Dem hade egna uppdrivna träd som var ockulerade men även köpte in och planterade om träd så att träden skulle bilda nya fina rötter för att till sist säljas till trädgårdsanläggare och kommuner.

Så vilken inriktning vill jag?

Eftersom jag bestämde mig tidig vilken inriktning jag ville ha men även hålla mitt sinne öppen för möjligheter inom de andra två inriktningar har jag gått in i studiebesöken och frågat och begrunda de svar man fick. Olika personer säger olika utifrån sin del i branschen. Det gäller att sålla informationsflödet och komma till insikt hur man vill göra. Man måste vara realist och våga drömma samtidig. Jag bestämde mig för skötsel och förvaltning eftersom jag ville ha en bred bakgrund att söka inom trädgårdsbranschen. Trädgårdsjobb som är säsongsjobb så det gäller att hitta ett deltidsjobb på lågsäsongen samt ha semester. Före studiebesöket på Östra Kyrkogården i Malmö var jag väldig emot att jobba på den sortens arbetsplats men fick lite att tänka om och begrunda mina ställningstagande. Nu vill jag faktisk påbörja mitt första jobb där för att skaffa mig erfarenhet. Min dröm är att få praktisera på en slottsträdgård eller på den Engelska Trädgården i Svabesholm Kungsgård för att få en insikt och lära mig mer om engelska trädgårdar. Det är en hel del engelsk trädgårdshistoria att ta in och en hel del växtlära att lära känna. Jag ser fram emot det faktisk! Vilken är din favoritväxt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s