Förberedande utbildning Test inför Trädgård Lund

Den här inlägget handlar om testutbildningen i Trädgård i Lund via Sv Blekinge och arbetsförmedlingen. Nästa tillfälle att gå på den här utbildningen i 3 veckor är start 15/1- 2018. Dock måste man gå på informationsmöte den 9/1-2018 för att bilda sig en uppfattning om det är något man vill gå.

Vecka 1

Vecka 1 började med att man gick igenom dem formella sakerna med kontaktnummer, närvaro, snabbpresentation samt uppgiften som man skall göra för att komma fram till vilken inriktning man vill gå senare på Hvilan. Vi fick även fika och kaffe första dagen för att markera att det är starten.

Dessa inriktningar skall vi komma fram till

  • Odling
  • Skötsel och förvaltning
  • Anläggning

Veckan började med att Magnus från Vasaholm handelsträdgård kom och föreläste utifrån sin resa att jobba med växter istället för att vara resande fältsäljare. Vi hade även rena lektioner där vi fick lära oss att känna igen växter/träd/buskar med dess latinska namn samt hur man känner igen dem. Inka, en självlärd trädgårdsentuast kom och visade oss bilder från sin resa i Seychellerna avseende exotiska växter. Men även bilder från sin trädgård i Kristianstad. Vi gick till Botaniska trädgården i Lund för att se på en del växter och träd.

Sista dagen i den veckan kom Pontus Joäng och pratade om sin verklighet i stenläggarbranschen.

Vecka 2

I den andra veckan fick vi åka ut till en Joäng Mark & Trädgård AB kunder. De höll på att förbereda en bostadsrättförenings grönytor och man fick ställa frågor om personalpolitik, presentation av hur de sköter dem, prata med hans anställda och studera de växter och träd som finns där. Vi fick gå och ha guidad studiebesök på Östra kyrkogården i Malmö. Live Klevje kom och föreläste om biodling och vi fick fördjupa oss mer inom bin och vad man kan få ut för produkter. Den veckan gjorde vi även studiebesök på vårt framtida skola i Åkarp(Hvilan, ej folkhögskolan).

De sista två dagarna i den veckan kom Tuija Finlää; grusodlaren. Föreläsningen handlade om markens och växternas biologi samt om ekologisk odling.

Vecka 3

Sista veckan fanns det tid att jobba med sitt val, gå på studiebesök inom sitt intresse. Den veckan fick man också förbereda en presentation för utbildningens sista dag. Ulrika Marklund Tege kom och föreläste för oss om växtkunskap och trädgårdsdesign. Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson(programledare för gröna rum SVT) kom och gick igenom olika godbitar från sin bok ”100 gröna pärlor i trädgårdseuropa” samt i sann skolanda ”gissa vilka växter det är”.

Sista dag blev det presentation av alla deltagares resultat där man berättar vilken inriktning man vill studera inom. För att fira det var sista dagen fick vi tårta och kaffe som avslut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s